Verwijderen van, en bescherming tegen, groene aanslag

Groene aanslag op muren of terrasvloeren onstaat door een gebrek aan zonlicht. Een oplossing hiervoor is een op nanotechnologie gebaseerde coating die werd ontwikkeld voor het water – en vuilafstotend maken van alle niet zuigende , harde ondergronden.

Kenmerken van deze coating:
  water- en olieafstotend
  gaat verkleuring tegen
  voorkomt vlekvorming
  vermindert roestvorming
  product is siliconenvrij

Nanocoating voor gevels en andere oppervlakten is een relatief nieuwe begrip in de schoonmaak . Het lotusblad staat vaak model om het werkingsmechanisme te begrijpen. Het oppervlak van de bladeren van een lotusblad is superhydrofoob (waterafstotend) waardoor vaak grote druppels op het blad blijven liggen of afrollen . Dat komt omdat het blad op nanoschaal (1 miljardste) bezien, een speciale structuur heeft die bestaat uit regelmatige, kleine uitsteeksels , waardoor het vuil op de topjes blijft liggen. Bij een volgende regenbui spoelen modder en vuil makkelijk weg.

Door toepassing van nanocoating in de schoonmaak zullen de behandelde oppervlakten waterafstotend , vuilwerend , easy-to-clean , zelfreinigend, antigraffiti en bacteriedodend worden. Doordat het vuil zich niet meer kan hechten stijgt het hygiëneniveau. De onderhoudsfrequentie vermindert en het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen wordt overbodig. Een licht reinigingsmiddel, of zelfs alleen maar water, is dan ruim voldoende.

Een zelfreinigende coating bestaat in twee types, hydrofoob(waterafstotend) of hydrofiel(waterminnend). Bij een sterke hyrdrofobe laag stoot het oppervlak het water en vuil af, waardoor het als een klein bolletje over het oppervlak rolt. Als een steeds dikker wordende sneeuwbal rolt de druppel van het oppervlak af.

Er zijn ook coatings waarvan het oppervlak extreem hydrofiel is, waardoor het water vliegensvlug uitspreidt over het oppervlak en ondertussen het vuil meeneemt. Dit is interessant voor buitenoppervlaktes die regelmatig natregenen of waar vogels nog al eens iets achterlaten(veranda, hoogbouw, daken van stationshallen, zonnepanelen, maar ook voor voorruiten van auto's). Doordat het water heel snel uitvloeit, blijft het zicht helder.

  nanocoating